Færre RKI registrerede ved årsskiftet for 6. år i træk

Den 1. januar 2020 var 195.000 danskere registreret i RKI-registret. Hvis vi kigger på de sidste 6 år, så er dette et fald på 16%, siden tallet var højst.

I et interview med Finans.dk oplyser Experian, som driver RKI, at faldet primært skyldes den positive udvikling i dansk økonomi de seneste år. Dette giver generelt en sundere privatøkonomi.

Herudover er danskere blevet bedre til ikke at bruge flere penge end deres økonomi kan bære og derved ikke har sat sig i yderligere gæld.

På den anden side er gennemsnittet af antallet af sager, som de personer, der er registreret i RKI har, vokset. Ifølge Experian har hver person i RKI 2,73 sager hver. I 2019 var dette tal 2,66 sager.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er dette en indikation for at der stadig er en lang række danskere, hvor regningerne løbende hober sig op. Dette ender med at de får flere og flere sager i RKI.

Nye regler på vej med renteloft kan give færre RKI registrerede

I december 2019 blev der indgået en aftale om rente/ÅOP-loft på forbrugslån. Denne aftale bliver en del af lovgivningen i løbet af 2020, hvorefter mange banker ikke vil kunne sætte renterne på deres lån så højt som tidligere. Effekten af denne nye lovgivning vil kun tiden vise, men det er forventet at der vil blive taget færre lån. Dette burde igen betyde at antallet af RKI registrerede danskere burde falde yderligere. Et låneprodukt, der forventes at forsvinde, er de såkaldte payday-lån, hvor ÅOP ofte var op imod 400%. De øvrige typer lån, der findes på markedet forventes dog ikke at ændre sig. Dette er bl.a. tilfældet for de banker, der tilbyder lån trods RKI. Det vil altså sige at det fortsat er muligt at tage et lån selvom man er registreret i RKI. Uanset hvilket type lån, som man ønsker at tage, så er det en god idé at lave et budget. Herved får man overblik over ens indtægter og udgifter og bliver ikke overrasket negativt på et senere tidspunkt.
LånebeløbRenteAlderAfbetalingsperiode
8.000 – 70.000 kr 24,99 % 18 år 24 – 60 mdr

F.eks. for et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 48 måneder med en fast månedlig ydelse på 1.711,02 kr. Den samlede rente er 42.128,96 kr. Det samlede beløb, der skal tilbagebetales, er 82.128,96 kr. med en årlig effektiv rente på 49,9%, svarende til en ÅOP på 41,2%.

Se mere