RKI regler

Hvad er RKI og hvad er reglerne for registrering?

Hvis du er blevet registreret i RKI hvilket RKI regler gælder så? Altså udover at alt pludselig er lidt mere besværligt lige fra oprettelse af mobilabonnement til at optage et lån og endda for at indgå i en lejeaftale. Nedenfor kan du se en kort oversigt over reglerne for registrering i RKI.

Nye tal for 2020 viser at der for 6. år i træk er et fald i antallet af RKI registrerede i Danmark.

Hvad er RKI registreret?

RKI står for Ribers Kredit Information og er et stort register over folk som skylder penge og som ikke har kunne betale og er blevet registreret som dårlige betalere.

Tjek om du er i RKI

Det er meget let at tjekke om man er registreret i RKI eller ej.

Du skal blot lave et RKI tjek her (klik linket) og logge ind med din NemID, så får du svar med det samme.

Hvorfor er jeg registreret i RKI?

Den helt korte version er at du ikke har betalt en regning, som nogen har sendt til dig. Der er en række klare regler for hvad der skal være sket og hvilke rykkere og information, som du har fået inden før at du kan blive registreret i RKI.

Du skal have modtaget 3 skriftlige rykkere inden du må registreres i RKI, som følger:

Du kan blive registreret for gæld fra 200 kr. og op, men såfremt gælden er til det offentlige, så skal gælden være over 7.500 kr.

Herudover skal man være over 18 år for at kunne blive registreret i RKI.

RKI er ikke en inkassovirksomhed

RKI driver ikke inkassovirksomhed og har derfor ikke noget med betalingen at gøre. Når du har undersøgt, hvilke kreditorer, der har indberettet dig, skal du derfor kontakte kreditor eller dennes inkassoforbindelse. Du kan se på registreringen, hvem du skal kontakte.

Vil du gerne ud af RKI?

Vil du gerne fjernes fra RKI registret (og vi går ud fra at registreringen ikke er en fejl – men ellers se nedenfor), så har du to muligheder:

Hvad betyder en RKI registrering for dig?

Registreringen kan få ret afgørende betydning for ens økonomiske liv ved bl.a. at ens kreditværdighed forsvinder. Selvom der nu er mulighed for at få et lån trods RKI, så vil størstedelen af banker give en person, som er registreret i RKI, afslag på en låneansøgning. Herudover vil du ikke kunne oprette visse mobilabonnementer og du vil ikke kunne betale ting på afbetaling.

HUSK dog, at firmaer må kun slå dig op i RKI, hvis du specifikt har givet dem lov til det. Banker og mobilselskaber stiller dog det som krav at de skal tjekke dig i RKI inden de kan indgå aftale med dig.

Få en afdragsordning

Kreditor eller kreditors inkassoforbindelse kan oplyse dig, hvilket beløb du skylder nu, og måske kan I aftale en afdragsordning. Når hele det skyldige beløb er betalt, sender kreditor eller kreditors inkassoforbindelse en afmelding til RKI, og vi sletter registreringen samme dag, som vi modtager afmeldingen.

Fejl i RKI registrering

RKI må ikke registrere en person, som ikke er enig i at vedkommende skyder penge til firmaet, som ønsker at registrere dem. RKI er dog ikke klar over at du bestrider gælden medmindre at du informerer dem om det, så det er vigtigt at du sender en mail eller ellers kontakter RKI, hvis du er uenig i registreringen.

Kan jeg tage et lån trods RKI

Du har nu mulighed for at tage et lån trods RKI. Dette er nu blevet en mulighed i Danmark og der er en række banker, der tilbyder at låne penge til RKI registrerede personer. Der gælder en række krav til låntageren, men dette vil typisk ikke være en traditionel kreditvurdering, som vi møder i bankerne, men snarere en vurdering af ens villighed til at tilbagebetale de penge man låner.

RKI lån

En RKI registrering giver problemer hvis man fx prøver at låne penge i banken eller leje en bolig, men nu er der kommet en løsning i form af et RKI lån.

RKI lån er kommet til Danmark

Når du har regninger registreret i RKI bliver alt hvad der har med din økonomi at gøre mere vanskeligt. Selve registreringen bliver taget som et bevis på, at den person, der er i RKI ikke har overholdt sine økonomiske forpligtelser. Dette får alle advarselslamperne hos alt fra udlejere til långivere og teleselskaber til at blinke. En RKI registrering giver derfor problemer hvis man fx prøver at låne penge i banken eller leje en bolig.

I værste fald – hvis ikke man betaler sin gæld helt af inden – vil man være registreret i RKI i 5 år. Det er længe at gå uden at kunne indgå sådanne økonomiske aftaler.

Når det gælder det at låne penge er der dog kommet en løsning i form af et RKI lån. Dette er, som navnet antyder, et lån for dem der er registreret i RKI.

Tidligere har det været meget svært at finde en bank, der ville låne penge til en med gæld i RKI. Man kunne låne trods en blakket kredithistorik og selv hvis man havde modtaget en lang række rykkere. Men en RKI registrering betød altid et hårdt afslag på ens låneansøgning. Så med mindre man havde ønske om at prøve at låne på ”det grå lånemarked”, så var muligheder meget begrænsede.

I forbindelse med at online lånemarkedet er vokset og der er kommet mere og mere konkurrence på det danske marked, er der visse långivere, der har specialiseret sig indenfor RKI lån. Ideen er at hjælpe de mennesker, der trods RKI alligevel har brug for et lån.

Husk at det ikke er anbefalelsesværdigt at optage yderligere gæld, såfremt du allerede er registreret i RKI. Men siden verden ikke stopper med at snurre blot fordi man er blevet registreret i RKI. Det sker fortsat at man modtager uforudsete regninger eller skal at ovnen lige pludselig skal skiftes. Det ved vi alle og det ved långiverne af RKI lån og det er bl.a. derfor at muligheden har åbnet sig, så at store problemer kan løses inden de bliver kæmpe problemer.

Selvom man har muligheden for at låne et RKI lån, så skal man selvfølgelig planlægge tilbagebetalingen og sørge for at man har penge til den månedlige ydelse. Den måde det forgår på, er at du ansøger sammen med et familiemedlem eller en ven/veninde og som vil stå inde for at du betaler de månedlige ydelser til tiden. Såfremt du af en eller anden årsag ikke skulle kunne betale den givne måned, vil denne person skulle betale månedens ydelse. Hele lånebeløbet falder altså ikke til betaling blot fordi du ikke betaler én måned. Du vil heller ikke komme ind i et rykkerforløb med gebyrer og forøget rente.

Når du ansøger et RKI lån med kautionist ansøger du med en person, som kender dig meget bedre end en bank gør. På denne baggrund vil banken ikke kigge videre på din RKI registrering, men derimod på den tillid, som der bliver vist overfor dig. Derved vil banken give dig et såkaldt tillidslån, som måske endda er et bedre navn end RKI lån.

Mulighederne for et RKI lån uden kautionist er meget begrænsede i Danmark. Hvis man skal bruge et lån i organiserede forhold imens man er registreret i RKI, så skal det overvejes at søge med kautionist.

Rentemæssigt ligger RKI lån tættere på de normale online forbrugslån end fx SMS lån og lånekreditter gør. Men som på alle lån, så reflekterer rentens størrelse den risiko, som banken tager ved at låne penge ud til den givne person. Eftersom en RKI registrering, som nævnt, tænder visse advarselslamper, så er renten også højere end de lån man ville kunne få uden RKI. Dette skal selvfølgelig med i ens vurdering for behovet for et lån. Eftersom denne type lån primært anvendes, når der ikke er andre muligheder, så er renten næsten sekundær i forhold til hvis man ikke havde pengene. Dog skal det siges, at det er muligt at forhandle sig til en bedre rente, når man har vist at man kan overholde betalingsbetingelserne.

Læg et budget og få overblikket

Når du lægger et budget og skriver det ned på et stykke papir, så giver det et bedre overblik end bare at have det inden i hovedet.

RKI lån alligevel

Selvom man er registreret som dårlig betaler, så kan man godt få et RKI lån alligevel. Men betingelserne er lidt dårligere (højere rente) end på normale online lån. Der findes en række firmaer, som står for denne type lån, selvom dette indebærer en forøget risiko for at lånet ikke bliver betalt tilbage til fulde.

Inden at glæden over at man kan optage en RKI lån alligevel, så er det yderst vigtigt at man læser samtlige krav til lånet igennem. Typisk vil der være et krav om at du ansøge sammen med en person, som kan stille garanti for at du tilbagebetaler det lånte beløb inkl. renter.

Når du ansøger om et lån i banken eller igennem de online långivere, vil banken kigge på og overveje alle forudsætningerne. At du kan betale lånet løbende tilbage, både i dag og i fremtiden, er vigtigt. De vil samle alle informationer om dig og på baggrund af dette give dig en kreditscore. Denne kreditscore er enten høj nok eller ikke høj nok til at få bevilliget det lån du ønsker. Når man er registreret i RKI er dette udelukkede dette, som der bliver fokuseret på og din kreditscore vil gå i nul.

Da visse långiver kan tilbyde dig et RKI lån alligevel, så er det fordi at de anvender en anderledes kreditscore. Her vil de typisk tage højde for at den person der stiller garanti for dig. De siger jo at de store på dig i en sådan grad at de er villige til at lægge den månedlige udbetaling, hvis du ikke selv betaler. Denne form for tillid giver en høj ”kreditscore” og ofte er dette tungen på vægtskålen for at du kan få dit RKI lån alligevel.

Der gælder visse minimumskrav, som en garant skal opfylde for at kunne indestå for lånet: Personen skal være over 18 år, være dansk statsborger og må ikke selv være registreret i RKI. Der gælder en række krav til indtægt. Dette vil fremgå at den enkelte långivers betingelser, som du finder på deres hjemmeside. Husk at læs alt grundigt igennem inden du ansøger.

For dem med økonomiske vanskeligheder er et lån dyrere end for personer, der ikke har sådanne vanskeligheder. ”Det er dyrt at være fattig”, siger man ofte og det er ganske rigtigt. Årsagen hertil i tilfælde af lån, er at långiveren tager en større risiko på at udlåne til personer, som er endt op i RKI.

Hvis man er gældfri og ikke har haft nogle negative registreringer i ens økonomi, så opfattes dette som positivt. Muligheden er der derfor for at kunne få en bedre rente. I modsatte ende, hvis man er endt som værende registreret i RKI, så vil renten være højere. Der tages ikke højde for gældens størrelse eller om man er registreret 1 gang til 100 gange. Det er denne meget generaliseret holdning, som har fået visse långiver til at tilbyde RKI lån alligevel.

Husk dog, at – som med alle lån, også RKI lån – du ofte vil kunne genforhandle din rente og få en mere favorabel låneaftale, som i bund og grund vil sige en lavere rente.

RKI lån 2019

I Danmark i dag kan det være yderst vanskeligt at få godkendt et lån i banken, hvis man er registreret i RKI. Derfor giver det mening at kigge nærmere på markedet for RKI lån 2019. Idet at det bærer en større risiko for långiveren og ofte betyder det at dette forhold er det eneste der bliver kigget på. Låneansøgere med et kryds i RKI boksen, bliver klassificeret som værende dårligere betalere. Dette til trods for at resten af ansøgningen kunne være i orden.

Derfor er der i 2019 åbnet en ny type långiver, som tilbyder RKI lån. Der kigges ikke på RKI registreringen, men snarere om det samlet set hænger sammen. En stor del af denne nye type kreditscoring beder långiver om at personen, som gerne vil låne finder en kautionist. Denne vil indestå for at långiveren kan og vil betale sit lån tilbage til tiden. Hermed giver kautionisten en tillidserklæring til låntager og det er denne tillid, som långiveren lægger vægt på. På den baggrund kan et RKI lån godkendes.

3.000 - 20.000 kr.

Rente
22.44%
Rentesatsen er fast. For et lån på 3.000 kr. med en løbetid på 6 måneder er den nominelle rente 22,44%. Den samlede omkostninger i procent er 24,90%. Det samlede tilbagebetalingsbeløb: 3199,38 kr. Månedlig betaling: 533,23 kr. pr. måned i 6 måneder.

1.000 - 100.000 kr.

Rente /mdr
1,95% – 8,5%

1.500 - 50.000 kr.

Rente /mdr
22.51%
Lånebeløb 12.000,00 kr, ÅOP 24.99%, Minimumsbetaling 1.121,95 kr, Samlede Kreditomkostninger 1.463,36 kr, Samlet tilbagebetalingsbeløb 13.463,36 kr, Fast debitorrente 22.51%

Lån trods RKI

Hvis du er blevet registreret som dårlig betaler i RKI, så er hele dit økonomiske liv pludselig blevet meget mere besværligt. Dette betyder at man ikke kan tegne mobilabonnementer, indgå lejekontrakter og tage et lån.

Nu er der dog et løsning på sidstnævnte, idet det nu er blevet muligt at få et lån trods RKI.

Seneste artikler