RKI regler

Hvad er RKI og hvad er reglerne for registrering?

Hvis du er blevet registreret i RKI hvilket RKI regler gælder så? Altså udover at alt pludselig er lidt mere besværligt lige fra oprettelse af mobilabonnement til at optage et lån og endda for at indgå i en lejeaftale. Nedenfor kan du se en kort oversigt over reglerne for registrering i RKI.

Nye tal for 2020 viser at der for 6. år i træk er et fald i antallet af RKI registrerede i Danmark.

Hvad er RKI registreret?

RKI står for Ribers Kredit Information og er et stort register over folk som skylder penge og som ikke har kunne betale og er blevet registreret som dårlige betalere.

Tjek om du er i RKI

Det er meget let at tjekke om man er registreret i RKI eller ej.

Du skal blot lave et RKI tjek her (klik linket) og logge ind med din NemID, så får du svar med det samme.

Hvorfor er jeg registreret i RKI?

Den helt korte version er at du ikke har betalt en regning, som nogen har sendt til dig. Der er en række klare regler for hvad der skal være sket og hvilke rykkere og information, som du har fået inden før at du kan blive registreret i RKI.

Du skal have modtaget 3 skriftlige rykkere inden du må registreres i RKI, som følger:

  • 1. Rykker må ikke sige noget omkring at du bliver registreret i RKI.
  • 2. rykker skal sendes tidligst 10 dage efter den første (og må heller ikke true med RKI)
  • 3. rykker skal til gengæld sige at du bliver registreret i RKI, hvis ikke betalingen falder.

Du kan blive registreret for gæld fra 200 kr. og op, men såfremt gælden er til det offentlige, så skal gælden være over 7.500 kr.

Herudover skal man være over 18 år for at kunne blive registreret i RKI.

RKI er ikke en inkassovirksomhed

RKI driver ikke inkassovirksomhed og har derfor ikke noget med betalingen at gøre. Når du har undersøgt, hvilke kreditorer, der har indberettet dig, skal du derfor kontakte kreditor eller dennes inkassoforbindelse. Du kan se på registreringen, hvem du skal kontakte.

Vil du gerne ud af RKI?

Vil du gerne fjernes fra RKI registret (og vi går ud fra at registreringen ikke er en fejl – men ellers se nedenfor), så har du to muligheder:

  • Hvis du betaler din gæld retur inklusiv renter, så kan du blive slettet. Det er firmaet, som står for det, men det kan godt betale sig at være opmærksom på om det rent faktisk sker. I negativ fald må du rykke dem for at de sletter dig med det samme.
  • Efter 5 års registrering i RKI vil registreringen blive slettet. Dette er dog ikke ensbetydende med at gælden bliver slettet.

Hvad betyder en RKI registrering for dig?

Registreringen kan få ret afgørende betydning for ens økonomiske liv ved bl.a. at ens kreditværdighed forsvinder. Selvom der nu er mulighed for at få et lån trods RKI, så vil størstedelen af banker give en person, som er registreret i RKI, afslag på en låneansøgning. Herudover vil du ikke kunne oprette visse mobilabonnementer og du vil ikke kunne betale ting på afbetaling.

HUSK dog, at firmaer må kun slå dig op i RKI, hvis du specifikt har givet dem lov til det. Banker og mobilselskaber stiller dog det som krav at de skal tjekke dig i RKI inden de kan indgå aftale med dig.

Få en afdragsordning

Kreditor eller kreditors inkassoforbindelse kan oplyse dig, hvilket beløb du skylder nu, og måske kan I aftale en afdragsordning. Når hele det skyldige beløb er betalt, sender kreditor eller kreditors inkassoforbindelse en afmelding til RKI, og vi sletter registreringen samme dag, som vi modtager afmeldingen.

Fejl i RKI registrering

RKI må ikke registrere en person, som ikke er enig i at vedkommende skyder penge til firmaet, som ønsker at registrere dem. RKI er dog ikke klar over at du bestrider gælden medmindre at du informerer dem om det, så det er vigtigt at du sender en mail eller ellers kontakter RKI, hvis du er uenig i registreringen.

Kan jeg tage et lån trods RKI

Du har nu mulighed for at tage et lån trods RKI. Dette er nu blevet en mulighed i Danmark og der er en række banker, der tilbyder at låne penge til RKI registrerede personer. Der gælder en række krav til låntageren, men dette vil typisk ikke være en traditionel kreditvurdering, som vi møder i bankerne, men snarere en vurdering af ens villighed til at tilbagebetale de penge man låner.

LånebeløbRenteAlderAfbetalingsperiode
8.000 – 70.000 kr 41,20 % 18 år 24 – 60 mdr

F.eks. for et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 48 måneder med en fast månedlig ydelse på 1.711,02 kr. Den samlede rente er 42.128,96 kr. Det samlede beløb, der skal tilbagebetales, er 82.128,96 kr. med en årlig effektiv rente på 49,9%, svarende til en ÅOP på 41,2%.

Lån trods RKI

Hvis du er blevet registreret som dårlig betaler i RKI, så er hele dit økonomiske liv pludselig blevet meget mere besværligt. Dette betyder at man ikke kan tegne mobilabonnementer, indgå lejekontrakter og tage et lån.

Nu er der dog et løsning på sidstnævnte, idet det nu er blevet muligt at få et lån trods RKI.

Pantsættelse og pantelån

Der er et bredt udvalgt af genstande, som man vil kunne indlevere midlertidigt imod at få penge ud med det samme. Det kan være elektronik, ure, møbler, biler, tasker og meget andet. Efter en given periode kan man købe sine ting tilbage. En sådan pantsættelse kan også give mening i visse tilfælde.

Seneste artikler